Diadém állatos blogja

Bemutatom a kutyafajtákat, macskafajtákat, egyéb állatokat. Mielőtt kedvencet választasz, ismerkedj a különböző fajták tulajdonságaival, hogy felelősségteljesen tudj választani egy életre. Óvd, szeresd, védd, és tiszteld az állatokat. Ezt teszem én is.

Friss topikok

  • login612: Yorkshire terrier-ek az ÁllatMánián: allatmania.hu/kutya-yorkshire-terrier-lista.html?fajta=537 A... (2011.04.24. 07:52) YORKSHIRE TERRIER
  • kedvencwebshop: Kedves schnauzer tartók, kedvelők! Csatlakozzatok a facebook-on a Schnauzer Kedvelők Klubjához! ... (2010.10.23. 14:08) ÓRIÁS SCHNAUZER, SCHNAUZER

Linkblog

Archívum

RÖVID SZŐRŰ CSIVAVA Chihuahua

2009.10.05. 00:01 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: csivava chihuahua

Éber, könnyen tartható, nagyon kicsi kutya A Chihuahua.

A csivava történetét illetően legendák keringenek. Az egzotikus történetek szólnak olyan családokról, melyek 1000 kutyát tartottak (mindegyiknek saját szolgája volt!), az örök élet zálogaként elhamvasztották őket gazdáikkal együtt, felajánlva őket az azték isteneknek megszentelt étel gyanánt. Amit biztosan tudni, hogy a fajta Chihuahua mexikói állam után kapta nevét, ahol felfedezték a XIX. században.
A világ legkisebb kutyája egyike a legnépszerűbb fajtáknak, könnyen szállítható, tartása nem kerül sokba, könnyen ápolható, kevés helyet és mozgást igényel, nagyon tiszta és nincs kellemetlen illata. Védelmező ösztönű, nagyon éber és így hasznos jelzőkutya.
A csivava kecses, éber kicsi kutya, szemtelen arckifejezéssel. Mivel nagyon kicsi, nem ajánlott a kölyköt 10-12 hetes kora előtt megvásárolni. Magától értetődően nem ajánlott olyannak, aki robosztus játszótársat szeretne. Idegrendszere érzékeny, nyugodt gazdinak való. Gyereknek soha ne vegyetek élő állatot ajándékba, és soha ne adjátok tovább a már meglévőt! Nem tárgyak! Tessék becsülettel felnevelni minden állatot élete végéig, sok szeretetet adva nekik!
A rövid szőrű csivava szőrzete, ahogy neve is sugallja, rövid, fényes, lágy tapintású, és gyakorlatilag bármilyen színű lehet.
Súlya nem éri el a 2,7 kilogrammot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszú szőrű csivava: 

 

RÖVID SZŐRŰ FOXTERRIER

2009.10.04. 23:46 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: rövid szőrű foxterrier

Kitartó, fáradhatatlan, nagy mozgásigényű.

Sokáig a "dolgozó ember kedvenceként" ismert rövid szőrű foxterrier ősi brit fajta, melyet rókavadászatra tenyésztettek ki. Akár a föld alatt, akár a föld fölött dolgozik, kicsalogatja a rókát rejtekéből, és elintézi.
Bár napjainkban elsősorban házi kedvenc, a foxterrierben még ma is megvan az ősi tűz és vadászösztön. A régimódi foxterrier erős kis kutya, csontos, az erő megtestesítője. Gyorsasága, kitartása, mely arányos felépítéssel és kiegyensúlyozottsággal párosul, valódi kis vadásszá teszi.
Imádja a mozgást és mindig készen áll játszani, legyen szó akár a pázsiton való szaladgálásról, vagy az ennél jóval komolyabb patkányfogásról. A kitartó és fáradhatatlan foxterrier mind mozgásában, mind reakcióiban gyors.
A házban tiszta és jólnevelt, általában nem túl hangos, de ha támadást érez, a legjobb őrző-védő kutyává válik.
Átlagos magassága 38-41 centiméter, a kanok súlya 9,4 kilogramm, a szukáké 7,8 kilogramm.

RÖVID SZŐRŰ NÉMET VIZSLA

2009.10.04. 23:39 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: rövid szőrű német vizsla

Megbízható, barátságos, kitartó, tanulékony, aktív.

A rövid szőrű német vizsla fejlődése az 1860-as és 1880-as évek között kezdődött. A németek ekkoriban sokoldalú vadászkutyát akartak kitenyészteni, ennek érdekében több fajtát is felhasználtak. A fajta tenyésztésekor az áttörést a St. Hubert fajta és a spanyol vizsla keresztezése jelentette. Az így kitenyésztett német vizsla hamarosan elterjedt az egész világon, főleg a gyalogosan vadászók között vált népszerűvé. Angliában 1887-ben szerepelt először önálló fajtaként kiállításon, Amerikába 1925-ben került, ahol szintén nagyon népszerűvé vált.
Remek vadászkutya, mind terepen, mind pedig vízi vadászként megállja a helyét. Könnyen nevelhető és tartható, igénytelen, értelmes, barátságos, játékos és ragaszkodó. Kedvezőtlen időjárásban is szívesen dolgozik, nem fáradékony, kitartó és megbízható.
Elegáns megjelenésű, rövid szőrű kutya. Színe világos gesztenye- vagy sötétebb barna, pettyes, illetve fehér alapon gesztenyeszín foltos.
A kanok magassága 62-68 centiméter, a szukáké 58-64 centiméter, súlyuk 23-25 kilogram.

 

RÖVID SZŐRŰ TACSKÓ

2009.10.04. 23:31 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: tacskó rövidszőrű tacskó

Szerető és bátor, könnyen tartható.

Németországban borzvadászat céljából tenyésztették ki. Alacsony, rövid lábú, hosszú testű kutya, feladata az volt, hogy a vadakat odujukba kövesse. Bár a tacskó szó németül szó szerint borz-kutyát jelent, ezeket az élénk kis állatokat róka, vidra, menyét, nyúl, vadkan és sebzett őz vadászatára is használták. A tacskó a szőrzettől és a mérettől függően hat változatban létezik: rövid szőrű, hosszú szőrű és szálkás szőrű, mindhárom típus normális és törpe változatban.
A rövid szőrű tacskó elsősorban egy bátor és határozott vadászkutya, bár házi kedvencként is tartható. A hat fajta közül legnépszerűbb rövid szőrű tacskó elég kicsi ahhoz, hogy bármely háztartásban tartható legyen, mégis magában hordja a nagyobb fajták számos tulajdonságát. A szabadban erős, élénk és fáradhatatlan, a lakásban odaadó, jó társ és szórakoztató. Az állatkarikatúrák kedvelt célpontja, igazi egyéniség.
Fényes, szagtalan, vízhatlan és a sárnak ellenálló szőrzete nagyon kevés figyelmet igényel, ha gyorsan végigdörgöljük, máris fényes lesz.
Átlagos magassága 27 centiméter, a szukák súlya 12 kilogramm, a kanoké 13 centiméter.

 

 

 

 

 

 

Tacsik vegyesen:

 

SARPLANINAI JUHÁSZKUTYA

2009.10.04. 23:21 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: sarplaninai juhászkutya

Tekintélyt parancsoló.

A korábban jugoszláv farkasölőként is ismert fajtát 1936-ban mutatták be egy Ljubljanai kiállításon. Szülőhazájában, a Sárhegységekben a legelterjedtebb, ahol a nyájak kitűnő őrzője. Nagyon népszerű szolgálati kutya is a sarplaninai juhászkutya, elsősorban a rendőrség és a katonaság alkalmazza előszeretettel ezt a fajtát. Erőteljes, jó felépítésű, masszív kutya. Szőre hosszú, kissé durva, jól bírja az időjárás viszontagságait. Szőre egyszínű, sok színárnyalat elfogadott. A legkívánatosabb színek a sötét- és az acélszürke. Vérmérséklete kiegyensúlyozott, jóindulatú, ám harcias kutya. Gazdájához fölöttébb ragaszkodik. Kiváló őrkutya, idegenekkel szemben mindig bizalmatlan. Átlagosan 30-45 kg testtömegűek. A kanok marmagassága: 56-65cm,
a szukáké: 54-62 cm.

ÓRIÁS SCHNAUZER, SCHNAUZER

2009.10.04. 23:02 | diadém | 1 komment

Címkék: óriás schnauzer

Általános megjelenés: Az óriás schnauzer nagyított, erõsített változata a schnauzernek. Drótszõrû, nagytermetû, inkább zömök, mint karcsú kutya. Testfelépítése kvadratikus, mely azt jelenti, hogy testhosszúsága közel azonos marmagasságával. Nem félénk, rámenõssége, mely higgadtsággal és nyugodtsággal párosul, jófajta karakterré teszi. Megbízható, gazdájához feltétlen hû. Rettenthetetlen bátorság, jóindulatú természet és gyermekszeretet jellemzi. Összességében egy dacos, harcra kész, tiszteletreméltó kinézetû kutya. Nagyon fejlett érzékszerveinek, reakcióerejének, kiképezhetõségének, erejének, állhatatosságának, gyorsaságának, az idõjárás viszontagságaival és a betegségekkel szembeni ellenállóképességének köszönhetõen kiválóan alkalmas arra, hogy kemény és szívós szolgálati munkakutyává váljon.

Méret: A marmagasság 60-70 cm.

Az óriás schnauzer jelleme

A fajta iránt érdeklõdõknek fontos tudniuk, hogy az óriás schnauzer, függetlenül attól, hogy kan vagy szuka, kimagasló jellemvonásokkal rendelkezik: szeretetteljes és alkalmazkodó, bivalyerõs, kitartó és éber, mértéktartóan bizalmatlan az idegenekkel szemben; sohasem harapós, kiszámítható viselkedésû, ha barátunkká fogadtuk és ha a családon, a falkán belül kialakult a helyes sorrend. Más kutyafajták tenyésztõi természetesen ugyanezt állítják saját kedvencükrõl, ennek ellenére igazolva láthatjuk véleményünket minden olyan esetben, amikor valaki egy korábban tartott kutyafajta után óriás schnauzer tartóvá válik. Nem jellemzõ rá a csaholás és jól tartható akár lakásban, akár kennelben. Mindkét esetben azonban szem elõtt kell tartani mérhetetlen mozgásigényét és ennek megfelelõen foglalkozni vele. Rendkívüli szeretetéhsége következetes családi kapcsolatot igényel: Végérvényesen nem lehet azt a feltevést igazolni, hogy az óriás schnauzer egygazdás kutya lenne, de az kétségtelen, hogy kiképzés alatt idegenkedik a vezetõcserétõl. Számos teljesítménysportoló azt állítja, hogy az óriás schnauzert nehéz kiképezni, ennél fogva csak részben alkalmas sportkutyának. Eme állítás valószínûleg a schnauzer nyakasságára vonatkozik, azonban a sok kiváló sport és munkateljesítmény bizonyítja, hogy aki megtanulja a “schnauzer-nyelvet”, az kimagasló eredményeket érhet el ezen a téren is. Az igazi óriás schnauzer nyugodt és öntudatos, az idegeneket nem éktelen ugatással fogadja, nem lép fel azonnal támadólag, hanem azzal a kiállással, hogy “Itt vagyok én. És te ki vagy?”. Ezért tanácsos minden idegenként közlekedõnek, aki óriás schnauzer birtokára lép, ezt a nagyvonalú házigazdagesztust respektálni. A családi körön belül gyöngéd, bár vérmérséklete heves: ideális kutya a vállalkozó kedvû embereknek, mindenek elõtt a család fiatal tagjainak. Olyan kutya, amelyik még a legkeményebb játék során sem sértõdik meg gyorsan, és amelyik mindenütt ott akar lenni, éberségét, õrzõ-védõ szerepét egy percre sem feledi: az óriás schnauzer született õrzõ-védõ kutya, ezt sohasem kell tanulniuk. Ha valamit a fejükbe vesznek, iszonyúan önfejûek tudnak lenni. Aki azt szeretné, hogy schnauzere problémamentes legyen, kész kell legyen a nevelés elején minden parancsot háromszor elmondani: az elsõre a kutya felemeli a fejét, a másodiknál engedelmeskedik, hacsak nem jön valami más, érdekes dolog közbe. Ekkor kell a harmadik parancsszónak elhangoznia, s rögtön utána dicsérni kell az állatot. Durvasággal és katonai szigorral az óriás schnauzernél nem lehet semmit sem elérni! Persze szép szóval sem lehet kérlelni sok eredménnyel. Következetesnek, keménynek kell lenni, de nem durvának. Megfelelõ mennyiségû humorral jó, ha rendelkezik a gazda, hiszen csak így tudja értékelni kutyája “humorát”, mely önállóan megtanult mutatványok bemutatásában nyilvánul meg: kinyitja az ajtót, kirámolja a szemetet és imád lopni - mindent, ami ehetõ, vagy legalábbis megrágható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kicsi, közepes, óriás, erős, barátságos, megbízható 

A schnauzer Németországból származik, nevét a német "schnauze" (pofa) és "schnauzbart" (bajusz) szavakból kapta. Ahogy a neve is sugallja, a Schnauzer jellegzetessége dús pofaszőrzete.
Messze legnépszerűbb alfaja a törpe schnauzer. Farmokon használható kutyaként tenyésztették ki, elsősorban patkányvadászatra használták. Természetében egyesül az élénkség, a megbízhatóság, az erő, a kitartás és az életerő. Barátságos a felnőttekkel és a gyerekekkel egyaránt, ugyanakkor kiváló őrző és jelzőkutya, és remek társ.
A törpe schnauzer megjelenése igen rendezetlen, de megfelelően nyírva és ápolva gyönyörűen fest. Csak néhány fajta van, amely annyira meghálálja a megfelelő ápolást, mint a schnauzer. Kis mérete és szokásai miatt ideális otthoni kutya.
Átlagos magassága 33-36 centiméter, a szukák súlya 16,5 kilogramm, a kanoké 18,7 kilogramm.

SHELTIE

2009.10.04. 22:55 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: sheltie

Ez a kicsi kutya, Shetland kopár széles barátságtalan, zord világából származik. Akkoriban nem gondolták volna, hogy szegény ember kutyája ilyen népszerűségre fog szert tenni a világon.

Foglalkozására nézve ez a fajta is juhászkutya, de a Shetland szigetekre jellemző kicsi mérettel.
A Sheltie szépsége, könnyű kezelhetősége, kedves aranyos természete, jó temperamentuma miatt egyre többen szeretik.
Sokan tartják tévesen a collie kicsinyitett másának, ami csak a külsejére igaz, karaktere inkább a spiccéhez van közelebb.
Kicsi mérete miatt, lehet lakásban is tartani.

5 szín létezik ebben a fajtában. Elfogadott szinei a következők:
• sable - a világos aranytól a sötét mahagóniig (vörös, fehér gallérral),
• tricolor (fekete, csebarna jegyekkel és fehér gallérral),
• blue merle (ezüstös alapon márványosan fekete pettyes, cserbarna jegyekkel, és fehér gallérral),
• bi-black (fekete-fehér), és
• bi-blue (ezüstös alapon márványosan fekete pettyes, fehér gallérral)

Hűségesek, kedvesek, családszerető kutyák. Idegenekkel viszont bizalmatlanok. Nagyon éberek ezért kiváló jelzőkutyák. Rendkívül intelligensek, könnyen taníthatók. Igen mozgékony kutya, kifejezetten alkalmas a különböző kutyasportok elsajátitásának.

Az agility világában remekül megállja a helyét a mini osztályban. Ugyanolyan ügyes, mint nagy rokona a border collie.

Szőre nem igényes, két hetente esetleg havonta egyszer kell átfésülni. Vedlés idején azonban nagyobb gondozást igényel, akár heti fésülést is. Fürdetni nem kell, szőre öntisztuló (lakásban tartott kutyáknál lucskos időben a séta után, azonban ajánlott a lábakat és a has alsó felét lemosni).

SHETLANDI JUHÁSZKUTYA

2009.10.04. 22:48 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: shetlandi juhászkutya

Kicsi, nagyon intelligens, könnyen nevelhető.

A megbízható, nagyon intelligens és nagyon szép shetlandi juhászkutya a Skócia északi partjainál elterülő Shetland Szigetekről származik. A kedvezőtlen klíma, mostoha körülmények és a viszonylag kevés eleség következtében az évek hosszú sora alatt egy kis méretű kutya fejlődött ki.
A shetlandi juhászkutya nagyon engedelmes természetű, könnyen nevelhető, és nagyon tetszeni vágyik. Ragaszkodó, szelíd természete, intelligenciája és gondolkodásmódja kiváló társsá teszi. Idegenekkel tartózkodó, családjával és gazdájával nagyon hűséges, odaadó és érzékeny. Nagyon jól érzékeli területe határait, így nagyszerű jelzőkutya.
A shetlandi juhászkutya szőrzetének jellegzetessége dús sörénye és gallérja. Két rétegű szőrzete, melyben hosszú, egyenes szálak alatt rövid, sűrű szőrzet található, rendszeres ápolást igényel.
A kutya átlagos magassága 35-37 kilogramm, a szukák súlya 7,8 kilogramm, a kanoké 8,8 kilogramm.

SHIH-TZU

2009.10.04. 22:44 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: shih tzu

Apró, odaadó, jelzőkutya.

A shih-tzu a tibeti Lhasa Apso és a pekingi palotakutya leszármazottja, a kínai császároknak gyakran adták ajándékba, és a császári palotákban luxuskörülmények között élt, tenyésztését az udvari eunuchok ellenőrizték. A shih-tzu-t szent állatnak tartották és a Ming dinasztia idejében a császári család nagy kedvence volt.
Bár a kínaiak próbálták megakadályozni, hogy a fajta elhagyja az országot, a shit-zu beszivárgott nyugatra és azóta itt is hódít.
A fajta bátorságáról, élénkségéről, kedvességéről és néha arrogáns viselkedéséről ismert, nagyon szórakoztató társ. Vidám, aktív és éber, élvezi, ha közönség előtt tarthat bemutatót. Nagyon szórakoztató, ahogy egy-egy dorgálásnál visszahőköl, ilyenkor ellenállhatatlan.
A shit-zu idegenekkel szemben óvatos, ezért nagyon jó jelzőkutya, de ugyanakkor érzékeny és ragaszkodó kedvenc.
Átlagos magassága 23-27 centiméter, a szukák 6,4 kilogramm, a kanok 7,1 kilogramm súlyúak.

 

 

SKÓT JUHÁSZKUTYA

2009.10.04. 22:35 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: skót juhász

A skót juhászkutya intuitív ( ösztönös, lényeglátó, sejtés-szerű),  könnyen tanul.

A skót juhászkutyát eredetileg birkaterelő kutyaként használták Skóciában. Viktória királynő érdeklődése a fajta iránt növelte A fajta népszerűségét, melynek fokozásához a Lassie-filmek is hozzájárultak. Napjainkban a collie egyike a világ legdivatosabb és leginkább kedvelt fajtáinak.
A collie ragaszkodó családi kutya, a kisgyerekekhez különösen vonzódik. Akkor a legboldogabb, ha sok dolga van, szívesen vállalja a család őrzőjének és a jelzőkutyának kettős szerepét.
A collie pazar, két rétegű szőrzete, mely fekete és fehér, tricolor, vagy kék színű, kétségtelenül legfőbb ékessége. Bár rendszeres ápolást igényel, szőrzetét meglepően könnyű tisztán és jó állapotban tartani.
A többi munkakutyához hasonlóan a collie rendszeres mozgást igényel. A fajta intuitív, tetszeni vágyik és jól nevelhető.
Átlagos magassága 51-61 centiméter, a kanok súlya 27 kilogramm, a szukáké 21 kilogramm.

 

SKÓT TERRIER

2009.10.04. 22:32 | diadém | Szólj hozzá!

Egy személyhez kötődő, idegenekkel óvatos.  

A Skócia Nemzeti Terrierének tekintett skót terrier erős, bátor és kitartó kutya.
Elsősorban róka, vidra és vadmacska vadászatára használták, nagyon agilis, független és készséges kutya. Méltóságteljes járása, hegyes fülei, erős felépítése élesen eltér megjelenésétől és kis termetétől.
Egy személyhez kötődik igazán, tartózkodó természetű és az idegenekkel óvatos. Nagyon ragaszkodik gazdájához és szelíden viselkedik azokkal, akiket ismer. Igazi egyéniség, sok örömet szerez gazdájának.
A skót terrier szőrzete lehet fekete, halványsárga, vagy tarka. Durva, sűrű drótszőre alkalmanként kutyakozmetikában történő ápolást igényel.
Átlagos magassága 25-28 centiméter, átlagsúlya a szukák esetében 10,5 kilogramm, a kanoknál 10,8 kilogramm.

SKYE TERRIER

2009.10.04. 21:52 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: skye terrier

Óvatos, rendíthetetlenül hűséges.

Ez a bátor és körültekintő kis kutya nevét szülőhelyéről, Skye szigetről kapta, ahol kis állatokra vadászott, alacsony testfelépítése lehetővé tette, hogy bemásszon a róka és a borz lyukába, míg hosszú, sűrű szőrzete megvédte az aljnövényzettől és más állatok harapásától. A skye terrier kemény kutya, erős testfelépítéssel és állkapoccsal.
Amellett, hogy igazi munkakutya, a skye terrier Skóciában kedvelt háziállat volt, és még az angol arisztokrácia köreiben is közszeretetnek örvendett. Volt idő, amikor egy magára kicsit is adó hercegnő szégyellte volna, ha parkjában nincs egy skye terrier.
Napjainkban a skye terrier az ínyencek kutyájává vált. Felülmúlhatatlanul hűséges és ragaszkodik azokhoz akiket szeret, idegenekkel szemben viszont tartózkodó és bizalmatlan, kis család vagy egyedülálló számára ideális társ. Intelligens és érdeklődő, élvezi a mozgást és sok szeretetet igényel. Különleges megjelenése és egyénisége sok örömet okoz gazdájának.
Átlagos magassága 25 centiméter, a szukák súlya 12 kilogramm, a kanoké 14,4 kilogramm.

STAFFORDSHIRE BULL TERRIER

2009.10.04. 21:46 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: staffordshire bullterrier

Kitartó, odaadó, imádja az embert.

A staffordshire bull terrier brit fajta, melyet a bulldog és különböző helyi terrierekkel keresztezték. (Erejét és harciasságát sajnos primitív "emberek" állatviadalokon kamatoztatják mocskos pénzért.)
Ma egyike a legkedvesebb és legbarátságosabb kutyáknak, bár még mindig hajlamos agresszíven viselkedni más kutyákkal, így leginkább egyetlen kutyaként tartható. Emberekkel ugyanakkor hűséges és odaadó, és különösen kedves és szelíd a gyerekekkel.
A staffordshire bull terrier éber és odaadó őrzőkutya. Bár általában békés, nagyon vadul küzd ha provokálják, csak egy nagyon elszánt behatoló merne szembenézni vele saját otthonában. "Szolgálaton kívül" csendes, nyugodt és megbízható, remek házi kedvenc. Mivel csak arra támad aki épp a gazdára ment, és azt el nem engedi, így a többi támadó azt csinál amit akar.

TILOS ÁLLATVIADALON RÉSZT VENNI! ( AZT A GAZDÁT AKI ÁLLATVIADALRA BENEVEZ, BELÖKNÉM A FELHERGELT SZTEFIK KÖZÉ MINDEN SZÍVFÁJDALOM NÉLKÜL, ÉS VÉGIG NÉZNÉM MI TÖRTÉNIK VELE!

SOHA NE A KUTYÁT HIBÁZTASSUK, DE GYŰLÖLJÜK AZ ALJAS GAZDÁT, AKI ROSSZRA, ÉS ROSSZUL NEVELI A SZERENCSÉTLEN ÁLLATOT! /saját/ )

Több színben megtalálható, nagyon szép formájú kutyus.
Átlagos magassága 36-41 centiméter, a szukák súlya 16,2 kilogramm, a kanoké 19 kilogramm.

 

SVÁJCI KOPÓ (SCHWYZI KOPÓ)

2009.10.04. 21:41 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: svájci kopó

Szenvedélyes vadászkutya.

Négy változatuk ismert.
*Berni kopó (fekete-fehér vörös tűzéssel),
*jurai kopó (fekete cser),
*luzerni kopó (kék vagy szürkepöttyös vörös tűzéssel), 
*schwyzi kopó (fehér narancssárga foltokkal).
Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de a ma is érvényes standard 1933-ból való. A svájci kopók középtermetű, kiváló hajtókutyák. Nagyon értelmesek, könnyen taníthatók és igen élénkek. Szaglásuk kiemelkedően jó és nagyon kitartóak a vadászat során. Leginkább nyúl és őzvadászatokon használják őket, de igazi házi kedvencek is egyben.
Átlagos marmagasság: 45-55 cm
Átlagos testtömeg 18-20 kg

SZAMOJÉD

2009.10.04. 21:37 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: szamojéd

Intelligens, független, hűséges családi kutya.

A szamojéd Szibéria észak-nyugati részéből származik, ahol rénszarvas vadászatára és szánhúzásra használták. Nevét a nomád szamojéd törzsről kapta, akik ezeket a kutyákat családtagjaiknak tekintették és megosztották velük hálóhelyüket. A későbbi években a szamojédeknek nagy szerepük volt az északi sarkkör felfedezésében.
Az emberekkel eltöltött éveknek köszönhetően a szamojédek gondolkodásmódja különleges, szinte emberi. A szelíd, kedves, vidám arcú, sötét, intelligens szemű, nagy, fehér kutyákról azt tartották, hogy pofájukon és szívükben egész évben a karácsony szellemét hordozzák. A szamojéd valóban megtartott valamennyit boldog és gyerekes lényéből.
Intelligens, méltóságteljes, független, nagyon kellemes és ragaszkodó családi állat.
Átlagos magassága 46-56 centiméter, a szukák súlya 20,4 kilogramm, a kanoké 25,3 kilogramm.

 

SZIBÉRIAI HUSKY

2009.10.04. 21:32 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: szibériai husky

Gyors és erős, barátságos, hajlamos elkószálni.

A szibériai husky eredetileg az észak-kelet ázsiai törzsek szánhúzó kutyája volt, képes nagy hidegben könnyű terhet közepes sebességgel nagy távolságra vontatni. Az 1900-as évek elején a kutyát a szánhúzó versenyek rajongói Alaszkába és Amerikába vitték. 1925-ben az alaszkai Nome városában kitört diftéria-járvány alatt ezek a kutyák szállították az életmentő szérumokat. Később a kutyák az Egyesült Államokba is eljutottak, ahol belopták magukat az amerikaiak szívébe. A szibériai huskykat a Byrd atlanti expedíciókon szánhúzó kutyaként használták, a második világháború alatt pedig az USA hadseregében kereső- és mentőkutyaként szolgáltak.
A szibériai husky közepes méretű kutya, gyors és könnyed mozgású, teste izmos és szőrrel vastagon borított, fülei hegyesek, farka bozontos, megjelenése erőt, gyorsaságot és kitartást sugall. Különleges jegye mandulavágású szeme, mely lehet barna, kék , vagy felemás, lelkes és pajkos kifejezéssel. Nagyon változatos színekben pompázhat, olyan különleges színekben is előfordul, melyek más fajtáknál nem találhatók meg.
Barátságos természetű, szelíd, de független, és mivel hajlamos elkóborolni, állandó figyelmet és jól körbekerített otthont igényel. Bár nagyon éber, nem rendelkezik a jelzőkutya védekező ösztönével, és nagyon sok mozgást igényel.
Átlagos magassága 51-60 centiméter, a szukák súlya 18 kilogramm, a kanoké 21 kilogramm.

 

TIBETI SPÁNIEL

2009.10.04. 21:28 | diadém | Szólj hozzá!

Kicsi, mulatságos, éber, óvatos jelzőkutya.

A szent állatként tisztelt tibeti spánielt a tibeti szerzetesek évszázadokon keresztül arra használták, hogy kis taposómalmok segítségével hajtsa imamalmaikat. A szerzetesek emellett gyakran, mint melegvizes palackokat, ruhájuk ujjába tették a kutyákat, hogy azok melegen tartsák őket, és őrzőkutyaként is hasznukat vették.
Napjainkban a tibeti spániel csodálatos háziállat, és még kis háztartásokba is illik. Boldog, magabiztos, vidám, szeret mind a lakásban pihenni, mind pedig a szabadban játszani.
Igazi arisztokrata, és úgy viselkedik, mint a ház őrzője. Könnyen megsértődik és bizalmatlan idegenekkel, így jó jelzőkutya.
Átlagos magassága 25 centiméter, a szukák 5,5 kilogramm, a kanok 6,8 kilogramm súlyúak.

TIBETI TERRIER

2009.10.04. 21:25 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: tibeti terrier

Élénk, értelmes, éber és eleven állat.

A tibeti terrier neve ellenére nem valódi terrier. Angliában nem is a terrierek közé sorolják, hanem a shit-zuval és a lhasa apso-val egy csoportba. Feltehetően régi fajta, a legenda szerint tibeti szerzetesek tenyésztették ki hosszú évszázadok folyamán.
Élénk, értelmes, gyors mozgású, éber kutya. Mindenre figyel, életvidám, eleven állat, nagyon jó házőrző.
Egy kicsit a bobtail-hez hasonlít, de annál jóval kisebb, kicsit emlékeztet a pulira és a lhasa apso-ra is. Szőrzete egész testén hosszú és sűrű, hasonló a puli szőrzetéhez. Színe fehér, szürke, arany, fekete, krém és ezek keveréke.
A kanok magassága 35-40 centiméter, a szukáké 33-38 centiméter, súlyuk 8-12 kilogram

 

TÖRPEPINCSER

2009.10.04. 21:22 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: törpepincser

Élénk, nevelhető, eleven kicsi kutya, nagyon odaadó. 

A törpepincser büszke, életerős, kemény, élénk kis kutya. Németországból származik, ahol vörös pincserként ismerték, mivel hasonlít a vörösesbarna színű őzre. Fontos megjegyezni, hogy a törpepincser nem egy kis méretű dobermann. Kedves, hűséges, intelligens természete miatt minden korosztállyal megkedvelteti magát. Bátor és feltűnő, szeret szerepelni, különleges járása pedig olyan stílust kölcsönöz neki, amivel csak kevés fajta versenyezhet.
Élénk, figyelmes, könnyen nevelhető, engedelmesség terén gyakran túlszárnyal sokkal nagyobb kutyákat is.
A törpepincser fényes fekete, kék, csokoládébarna vagy vörös szőrzete kevésbé koszolódik, és minimális ápolást igényel. Ideális lakásba. DE NE FELEJTSD EL SOHA, HOGY A KICSI KUTYÁKNAK IS SZÜKSÉGÜK VAN MOZGÁSRA.Nem bírja ki a hideget, tilos kint tartani!
Átlagos magassága 25-30 centiméter, a szukák súlya 3,1 kilogramm, a kanoké 3,8 kilogramm.

USZKÁR

2009.10.04. 21:18 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: uszkár

Kicsi kutya, idős és kevésbé aktív gazdáknak ideális.

Az uszkár a világ legősibb vízi retrievere és cirkuszi kutyája. Annak ellenére, hogy francia nemzeti kutyának tartják, eredetileg a fajta valószínűleg Németországból ered. Gyorsan elterjedt és a világ egyik legkedveltebb háziállatává vált. Az uszkár három méretben létezik, a fajta lehetséges színeinek száma gyakorlatilag korlátlan, így a leendő gazdák a saját igényeiknek megfelelőt választhatnak.
A középuszkár sikerén felbuzdulva a tenyésztők megpróbálták tovább csökkenteni az állat méretét. A kisméretű középuszkárok keresztezéséből tenyésztették ki a törpeuszkárt. Aktív, boldog, csinos, nagyon büszke kis kedvenc.
Dekoratív, szórakoztató és szokásai berögzültek, így ideális idősebb, vagy kevésbé aktív gazdák mellé. Különösen jól illik kis helyre, de szüksége van arra, hogy a háztartás fontos része legyen. NE FELEJTSD EL, HOGY AZ APRÓ KUTYÁNAK IS SZÜKSÉGE VAN RENDSZERES SÉTÁKRA.
A törpeuszkárnak rendszeres nyírásra van szüksége, élvezi a kutyakozmetikát. Az extrovertált ( érdeklődésével a külső világ felé forduló, aktív (személyiség) ) kicsi kutya nagyon sok örömet okoz.
Átlagos magassága 28 centiméter, a szukák súlya 3,5 kilogramm, a kanoké 3,8 kilogramm.

 

ÚJFUNDLANDI

2009.10.04. 21:14 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: újfundlandi

Szelíd, megbízható, hatalmas, családi őrzőkutya.
Az újfundlandi  eredetileg sokféle tevékenységre használták, nem csak vízimentőként, de munkakutyaként (szánhúzóként, vontató kutyaként, és katonai kutyaként) is dolgozott. Víz alatt úszni is képes.
Hogy mindezen feladatoknak eleget tegyen, az újfundlandinak rengeteg tulajdonsággal kellett rendelkeznie, elég nagynak kellett lennie ahhoz, hogy felszínre hozzon egy fuldoklót, elég szelídnek kellett lennie ahhoz, hogy gyerekeket visszatartson a tavaktól, elég erősnek kellett lennie, hogy elhúzza a szánt vagy nehéz csomagokat vigyen, és elég okosnak kellett lennie, hogy irányítás nélkül elvégezze a mentést. Ezenfelül sűrű szőrzetre volt szüksége, amely megvédi a jeges víztől és olyan lábra, mely megkönnyíti mozgását a mocsaras területeken.
Napjaink újfundlandijában megvan az összes fenti tulajdonság, és még sok egyéb is. A legkedvesebb kutya, odaadó, türelmes és méltóságteljes. Szelíd, megbízható óriás, gyerekek remek játszótársa, dada, a család védelmezője, sokoldalú társ. Ahogy Byron írt a fajtáról: "Bátorság, vadság nélkül. Az ember összes erénye, a hibái nélkül."
A szőrzete hagyományosan fekete színű, de fekete-fehér és bronz színű változatban is előfordul. A kétrétegű vízhatlan szőrzet rendszeres ápolást igényel, de tisztántartása nem nehéz feladat. Igényli a mozgást és a rendszeres sétát, de nem szabad túlzásba vinni.
Átlagos magassága 66-71 centiméter, a szuka súlya 53 kilogramm, a kanoké 60 kilogramm.

WEIMARI VIZSLA

2009.10.04. 21:00 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: weimari vizsla

Sokoldalú, bátor, társállat.

A fajtát Németország Türingia tartományának fővárosában, Weimarban, Karl August nagyherceg udvarában a nemesség számára vadászkutyának tenyésztették ki. Úgy ismert, mint az emberi aggyal rendelkező kutya, hihetetlenül sokoldalú, ötvözi a vadászkutya és a társállat tulajdonságait. Amellett, hogy madárra vadászott, valamint a vadat a vízből ő vitte a vadászokhoz, éveken keresztül farkas, vadmacska, őz, puma és medve vadászatára is használták. Európában - jó hasznát véve remek szaglásának és nyomkövető adottságainak - rendőrkutyaként is dolgozott.  A weimari vizsla bátor, félelmet nem ismerő kutya, behatolókkal szemben agresszív lehet, de gazdájával és családjával barátságos és szelíd.
Energikus fajta, szigorú nevelést és rengeteg mozgást igényel. "Szürke szellemnek" is nevezik, mivel szőrzete fényes ezüstszürke színű. Etetése és ápolása könnyű, kitűnő választás olyanok számára, akik aktív, sportos életet élnek.
Átlagos magassága 56-69 centiméter, a szukák súlya 28 kilogramm, a kanoké 34 kilogramm.

 

WELSH TERRIER

2009.10.04. 20:50 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: welsh terrier

A Welsh terrier vakmerő, kitartó, mozgékony, ügyes kotorékeb.

Ha ránézünk a képre, láthatjuk, hogy egy mini airedale terrierrel állunk szemben. A fajtát Wales-ben tenyésztették ki rókavadászatra. Nagyon okos, bátor, ügyes, élénk temperamentumú fajta. Nem ismeri a vereséget, nagyon kitartó és szívós. Kiváló kotorékkutya. Merészsége ellenére nem agresszív.
Szőrzete drótos, kemény és sűrű. Színe fekete cser vagy szürke és cser.
Hazánkban kedvelt vadászkutya, de ideális termetének és vidám, ragaszkodó természetének köszönhetően népszerű házi kedvenccé is vált.
Marmagasság: nem haladja meg a 39 cm-t
Súly: 9-9,5 kg

 

WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

2009.10.04. 20:45 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: west highland white terrier

Megnyerő, odaadó, bátor.

A West Highland white terrier eredetileg szülőföldjén, Skóciában rókára és vidrára vadászott. Hihetetlen életereje, bátorsága és élénksége hasznára vált, amikor a göröngyös skót földeken dolgozott. Két rétegű szőrzete megvédte a támadásoktól, az időjárástól, fehér színe pedig távolról is láthatóvá tette.
A West Highland fehér terriert kedves arckifejezése, ragaszkodó természete, szemtelen viselkedése és kézre álló mérete miatt mindenki megszereti, különösen gyerekek kedvelik, akikkel mindig kész játszani. A West Highland fehér terrier szórakoztató társ, és kitűnő háziállat gyakorlatilag mindenki számára.
Minden ízében terrier, nagy önbizalommal és skót bátorsággal, határozottsággal és ragaszkodással. Városban és vidéken egyaránt tartható.
Átlagos magassága 28 centiméter, súlya a szukák esetében 7,4 kilogramm, a kanoknál 8,3 kilogramm.

 

WHIPPET

2009.10.04. 20:31 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: whippet

Csendes, odaadó, nevelést igényel. 

A whippet igazi vadászkutya, gyorsaságáért tenyésztették ki, és súlycsoportjában a legfürgébb háziállat, akár 60 km / óra sebességgel is képes futni. Eredetileg nyúlra vadászott, de a munkásosztály körében Észak-Angliában versenykutyaként is népszerűvé vált, a szegény ember versenylova lett.
Manapság a whippet főleg imádott háziállat. Csak néhány kutyafajta van, amely ilyen tiszta, és ilyen jólnevelt a házban, továbbá  ennyire könnyű etetni és tartani, mint a whippetet. Nem csak csendes, méltóságteljes, szerény, ugyanakkor dekoratív, de patkányok és apró állatok elfogásában is kiváló. Szelíd és odaadó, könnyen nevelhető, és mindent megtesz, hogy gazdája kedvére tegyen.
Bár a whippet törékenynek tűnik, elég erős kutya, sok mozgásra van szüksége.
Átlagos magassága 44-51 centiméter, a szukák súlya 11,3 kilogramm, a kanoké 13,7 kilogramm.