Diadém állatos blogja

Bemutatom a kutyafajtákat, macskafajtákat, egyéb állatokat. Mielőtt kedvencet választasz, ismerkedj a különböző fajták tulajdonságaival, hogy felelősségteljesen tudj választani egy életre. Óvd, szeresd, védd, és tiszteld az állatokat. Ezt teszem én is.

Friss topikok

  • login612: Yorkshire terrier-ek az ÁllatMánián: allatmania.hu/kutya-yorkshire-terrier-lista.html?fajta=537 A... (2011.04.24. 07:52) YORKSHIRE TERRIER
  • kedvencwebshop: Kedves schnauzer tartók, kedvelők! Csatlakozzatok a facebook-on a Schnauzer Kedvelők Klubjához! ... (2010.10.23. 14:08) ÓRIÁS SCHNAUZER, SCHNAUZER

Linkblog

Archívum

ÚJFUNDLANDI

2009.10.04. 21:14 | diadém | Szólj hozzá!

Címkék: újfundlandi

Szelíd, megbízható, hatalmas, családi őrzőkutya.
Az újfundlandi  eredetileg sokféle tevékenységre használták, nem csak vízimentőként, de munkakutyaként (szánhúzóként, vontató kutyaként, és katonai kutyaként) is dolgozott. Víz alatt úszni is képes.
Hogy mindezen feladatoknak eleget tegyen, az újfundlandinak rengeteg tulajdonsággal kellett rendelkeznie, elég nagynak kellett lennie ahhoz, hogy felszínre hozzon egy fuldoklót, elég szelídnek kellett lennie ahhoz, hogy gyerekeket visszatartson a tavaktól, elég erősnek kellett lennie, hogy elhúzza a szánt vagy nehéz csomagokat vigyen, és elég okosnak kellett lennie, hogy irányítás nélkül elvégezze a mentést. Ezenfelül sűrű szőrzetre volt szüksége, amely megvédi a jeges víztől és olyan lábra, mely megkönnyíti mozgását a mocsaras területeken.
Napjaink újfundlandijában megvan az összes fenti tulajdonság, és még sok egyéb is. A legkedvesebb kutya, odaadó, türelmes és méltóságteljes. Szelíd, megbízható óriás, gyerekek remek játszótársa, dada, a család védelmezője, sokoldalú társ. Ahogy Byron írt a fajtáról: "Bátorság, vadság nélkül. Az ember összes erénye, a hibái nélkül."
A szőrzete hagyományosan fekete színű, de fekete-fehér és bronz színű változatban is előfordul. A kétrétegű vízhatlan szőrzet rendszeres ápolást igényel, de tisztántartása nem nehéz feladat. Igényli a mozgást és a rendszeres sétát, de nem szabad túlzásba vinni.
Átlagos magassága 66-71 centiméter, a szuka súlya 53 kilogramm, a kanoké 60 kilogramm.

A bejegyzés trackback címe:

https://allatfajtak.blog.hu/api/trackback/id/tr81427710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása